Ügyvédi díjak, munkadíjak, díjszabás

Előrebocsátom, hogy honlapomon – a Magyar Ügyvédi Kamara Etikai Szabályzatának korlátozó rendelkezései miatt – nem tehetek közzé konkrét tájékoztatást az általam alkalmazott ügyvédi díjak mértékéről, ugyanakkor talán nem haszontalan összefoglalnom a díjszabással kapcsolatos vezérelveimet. Az alábbiakban erre teszek kísérletet:

  • Kiindulópontnak tekintem az Európai Ügyvédi Kamarák Tanácsa (CCBE) által elfogadott Európai Jogi Hivatás Chartáját, mely kimondja, hogy az ügyvéd által alkalmazott díjról az ügyfelet teljeskörűen tájékoztatni kell, annak mértékét úgy kell megállapítani, hogy tisztességes és ésszerű legyen, és az nem lehet ellentétes jogszabállyal vagy szakmai előírással[1].
  • Hivatásom gyakorlása során arra törekszem, hogy Ügyfeleim elé hatékony és költségkímélő alternatívákat tárjak: ennek keretében honoráriumom összegét is Ügyfeleimmel egyeztetve állapítom meg, arányosan az ellátott ügy bonyolultságával és a ténylegesen kifejtett munkával.

Tekintettel arra, hogy az ügyvédi hivatás igen sokrétű, az ügyvédi díj megállapítása is esetről esetre, a konkrét ügy összetettségéhez, a várhatóan kifejtendő ügyvédi munka intenzitásához, mértékéhez, az ügyvitellel vállalt felelősség szintjéhez igazodik. Ennek megfelelően a díjszabás lehet tisztán fix összegű, tételes vagy százalékos elszámoláson alapuló, óradíjas, sikerdíjas, tárgyalásonkénti, illetve ezek kombinációja.

Az általam alkalmazott ügyvédi díjak mértékéről minden esetben előzetesen tájékoztatom Ügyfeleimet. Tekintettel arra, hogy az Etikai Szabályzat nem teszi lehetővé árajánlat közzétételét az ügyvédi honlapon, arra biztatom a kedves Érdeklődőt, ezzel kapcsolatos kérdésével keressen elérhetőségeim valamelyikén (telefonszám: +36 (20) 4-879-829, email: ugyved@drjuhaszzoltan.hu ) vagy írjon üzenetet az alábbi űrlap felhasználásával:

Ügyvédi díjak - ajánlatkérés

Kérem, hogy ajánlat kérésekor röviden jellemezze az ellátandó ügyet, írja le annak főbb paramétereit. A beérkező üzenetekre igyekszem mihamarabb válaszolni. Kérem, körültekintően adja meg emailes elérhetőségét, és az üzenet elküldése után figyelje bejövő üzeneteit elektronikus postafiókján.

ügyvédi díjak Debrecen munkadíj

[1] Eredeti szöveg: „A fee charged by a lawyer must be fully disclosed to the client, must be fair and reasonable, and must comply with the law and professional rules to which the lawyer is subject.” (A Charta teljes szövege megismerhető az alábbi hivatkozásra kattintva: http://www.ccbe.eu/NTCdocument/EN_CCBE_CoCpdf1_1382973057.pdf )